Endorfine versus Anandamide

Gepubliceerd op 25 juli 2022 om 15:03

De Runner's High

Een runner's high is een korte, diep ontspannende staat van euforie. Euforie is een gevoel van extreme vreugde of opwinding. In dit geval treedt het op na intensieve of langdurige inspanning. Vaak melden mensen die een runner's high ervaren ook minder angst en pijn direct na het hardlopen

Veel sporters hebben na het sporten een vermindering van stress, pijn en angst ervaren en soms zelfs euforie. Wat zit er achter deze zogenaamde "runner's high"? Het resultaat van een nieuw onderzoek naar de neurowetenschap van lichaamsbeweging zal je misschien verrassen. De runner's high werd lang toegeschreven aan endorfine. Dit zijn chemicaliën die van nature in het lichaam van mensen en andere dieren worden aangemaakt na inspanning en als reactie op pijn of stress.
Nieuw onderzoek vat echter bijna twee decennia werk over dit onderwerp samen. Onderzoekers ontdekten dat lichaamsbeweging de niveaus van de endocannabinoïden in het lichaam verhoogt - dit zijn moleculen die werken om het evenwicht in de hersenen en het lichaam te behouden - een proces dat 'homeostase' wordt genoemd. Deze natuurlijke chemische boost kan enkele van de gunstige effecten van lichaamsbeweging op hersenen en lichaam beter verklaren.

De endocannabinoïde Anandamide is een neurotransmitter die zich bindt aan cannabinoïde-receptoren in de hersenen en het lichaam, waardoor een gevoel van geluk en mentaal welzijn wordt gestimuleerd. Anandamide is een weinig bekende chemische stof in de hersenen die het 'geluksmolecuul' wordt genoemd vanwege de rol die het speelt bij het produceren van gevoelens van geluk. Het is dus niet endorfine, maar de stof anandamide die je zo goed doet voelen na lichamelijke inspanning.

 

Anandamide is een lichaamseigen endo cannabinoide die je een boost kan geven met een fyto cannabinoide zoals bijvoorbeeld cannabidiol (CBD)

 

 

Bron:
1: RUNNER'S HIGH, Josiah Jesse
2: The Conversation.com, Hilary A. Marusak Universitair docent psychiatrie en gedragsneurowetenschappen, Wayne State University

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.